Strictly Confidential: (For Internal and Restricted use only) Secondary School Examination-2020

Marking Scheme – English Language and Literature (SUBJECT CODE: 184) (PAPER CODE: 2/5/2)

General Instructions: -

1. You are aware that evaluation is the most important process in the actual and correct assessment of the candidates. A small mistake in evaluation may lead to serious problems which may affect the future of the candidates, education system and teaching profession. To avoid mistakes, it is requested that before starting evaluation, you must read and understand the spot evaluation guidelines carefully. Evaluation is a 10-12 days mission for all of us. Hence, it is necessary that you put in your best effortsin

- this process.

 2. Evaluation is to be done as per instructions provided in the Marking Scheme. It should not be done according to one's own interpretation or any other consideration. Marking Scheme should be strictly adhered to and religiously followed. However, while evaluating, answers which are based on latest information or knowledge and/or are innovative, they may be assessed for their correctness otherwise and marks be awarded to them. In class-X, while evaluating two competency based questions, please try to understand given answer and even if reply is not from marking scheme but correct competency is enumerated by the candidate, marks should be awarded.
- 3. The Head-Examiner must go through the first five answer books evaluated by each evaluator on the first day, to ensure that evaluation has been carried out as per the instructions given in the Marking Scheme. The remaining answer books meant for evaluation shall be given only after ensuring that there is no significant variation in the marking of individual evaluators.
- 4. Evaluators will mark($\sqrt{}$) wherever answer is correct. For wrong answer 'X"be marked. Evaluators will not put right kind of mark while evaluating which gives an impression that answer is correct and no marks are awarded. This is most common mistake which evaluators are committing.
- 5. If a question has parts, please award marks on the right-hand side for each part. Marks awarded for different parts of the question should then be totaled up and written in the left-hand margin and encircled. This may be followed strictly.
- 6. If a question does not have any parts, marks must be awarded in the left-hand margin and encircled. This may also be followed strictly.
- 7. If a student has attempted an extra question, answer of the question deserving more marks should be retained and the other answer scored out.
- 8. No marks to be deducted for the cumulative effect of an error. It should be penalized only once.
- 9. A full scale of marks 0-80 has to be used. Please do not hesitate to award full marks if the answer deserves it.
- 10. Every examiner has to necessarily do evaluation work for full working hours i.e. 8 hours every day and evaluate 20 answer books per day in main subjects and 25 answer books per day in other subjects (Details are given in Spot Guidelines).
- 11. Ensure that you do not make the following common types of errors committed by the Examiner in the past:-
 - Leaving answer or part thereof unassessed in an answer book.
 - Giving more marks for an answer than assigned to it.
 - Wrong totaling of marks awarded on a reply.
 - Wrong transfer of marks from the inside pages of the answer book to the title page.
 - Wrong question wise totaling on the title page.
 - Wrong totaling of marks of the two columns on the title page.
 - Wrong grand total.
 - Marks in words and figures not tallying.
 - Wrong transfer of marks from the answer book to online award list.

- Answers marked as correct, but marks not awarded. (Ensure that the right tick mark
 is correctly and clearly indicated. It should merely be a line. Same is with the X for
 incorrect answer.)
- Half or a part of answer marked correct and the rest as wrong, but no marks awarded.
- 12. While evaluating the answer books if the answer is found to be totally incorrect, it should be marked as cross (X) and awarded zero (0)Marks.
- 13. Any unassessed portion, non-carrying over of marks to the title page, or totaling error detected by the candidate shall damage the prestige of all the personnel engaged in the evaluation work as also of the Board. Hence, in order to uphold the prestige of all concerned, it is again reiterated that the instructions be followed meticulously and judiciously.
- 14. The Examiners should acquaint themselves with the guidelines given in the Guidelines for spot Evaluation before starting the actual evaluation.
- 15. Every Examiner shall also ensure that all the answers are evaluated, marks carried over to the title page, correctly totaled and written in figures and words.
- 16. The Board permits candidates to obtain photocopy of the Answer Book on request in an RTI application and also separately as a part of the re-evaluation process on payment of the processing charges.

Secondary School Examination March 2020

Marking Scheme –: English Language and Literature (184) (PAPER CODE: Set- 2/5/2)

Section-A (Reading)

(20 Marks)

1. Objective: To comprehend the passage

1 x 8=8 Marks

To identify the main points from the text

Marking: 8 marks - 1 mark for each correct answer.

No penalty for spelling, punctuation or grammatical mistakes

Read the following passage carefully.

- **1.1** On the basis of your reading of the above passage, answer the following questions.
- (a) The Dancing Girl belongs to

Ans. (i) Mohenjo-daro.

(b) In the museum she's kept among

Ans (iii) terracotta animals.

- (c) Which information is not given in the passage?
- Ans (iv) She cannot be rediscovered as she's bronze.
- (d) 'Great Art' has power because

Ans (i) it appeals to us despite a passage of time

(e) The jewellery she wears

Ans (iv) Neither (i) nor (ii) is correct.

(f) She reminds us

Ans (ii) why museums in our country are exciting.

- (g) The synonym of the word "among" in paragraph 1 is _____ **Ans amid**.
- (h) The size of the dancing girl is equal to the length of the human palm. (True/False) **Ans True**
- 2. Objective: To comprehend the passage

To identify the main points from the text

Marking:-2 marks each

No penalty for spelling, punctuation or grammatical mistakes

Read the following passage carefully.

2.1 On the basis of your reading of the above passage, answer the following questions in 30 – 40 words each:

2 x 4=8 Marks

(a) Write one advantage and one disadvantage of allowing every family member to be a part of the decision-making process.

Ans. advantage: every member of the family has a say in every decision / voice their opinion / promotes a sense of togetherness and bonding. (any one) disadvantage: there is chaos / feelings injured / grumbling members / tempers rise (any one).

(b) In today's world, what are parents asking their kids?

Ans. to take decisions at a very early age / the cuisine they prefer / the movie that they want to see / the holiday they wish to go on / the subjects they wish to study (any two).

(c) Which two pieces of advice does the writer give to the parents?

Ans. listen to children and their silences / ensure that you keep so

Ans. listen to children and their silences / ensure that you keep some time aside for them / insist that they share their stories with you /step into their world / spend at least half an hour of quality time with children (any two).

(d) The passage supports the parents. How far do you agree with the author's views? Support your view with a reason.

Ans. agree with the author's view. – parent's well -meaning advice / empowering their kids to take their own decision (any other relevant point to be accepted)

Disagree with the author's views – children question choices and prefer to go with the flow / children consult and guide each other (any other relevant point to be accepted)

2.2 On the basis of your reading of the above passage, answer the following: 1x4=4 Marks Marking: - One mark eachNo penalty for spelling, punctuation or grammatical mistakes

(a) The synonym of 'hurt' as given in paragraph 2 is Ans. injured
(b) The word which means the same as 'a style or method of cooking' in paragraph 4 is Ans. (i) cuisine
(c) The antonym of 'agreeable' as given in paragraph 5 is Ans. conflicting

(d) The antonym of 'simple' as given in paragraph 6 is **Ans**. (ii). complicated

Section B (Writing and Grammar)

(30 Marks)

3. Letter

Write a letter to the Deputy Commissioner, Delhi Police to post traffic constables on duty in front of the school in the morning as well as in the afternoon. (100 – 150 words) **8 Marks**

Objective: - To use an appropriate style and format to write a formal/an informal letter Note: - No marks are to be awarded if only the format is given. Credit should be given for the candidate's creativity in presenting his/her own ideas

Format - 1 Mark

i. sender's address

ii. date

iii. receiver's address

iv. subject / heading

v. salutation

vi. closing (complimentary close, signature, making proper paragraphs)

vii. enclosures (optional)

Content - 4 Marks

Expression - 3 Marks

- coherence and relevance of ideas and style −1½ marks
- grammatical accuracy, appropriate words and spellings 1½ marks

Value points:

- Problem
- Congestion on the road leading to the school
- Inconvenience to students, commuters, parents, and bus drivers
- Solution
- regulate traffic near the school
- post a traffic constable near the school
- have no entry for public vehicles except school buses for that duration. (Any other relevant point)

OR Article

Write an article on 'Violence Among Students' in 100 – 150 words. **8 Marks**

Format - 1 Mark

Title– $\frac{1}{2}$ mark and name of the writer – $\frac{1}{2}$ mark

Content - 4 Marks Expression - 3 Marks

- coherence and relevance of ideas and style −1½ marks
- grammatical accuracy, appropriate words and spellings 1½ marks

Value points:

- Problem
- growing violence among students
- violence shown in movies and video games
- children try to copy and get addicted to video games
- lack of tolerance and patience
- Solutions
- encourage children to read good books and watch good programmes
- movies with historical/motivational and scientific themes and positive messages to be shown to students
- parents to spend more time with their children
- encourage children to participate in outdoor games and sports
- introduce them to yoga to relax and reduce stress (Any other relevant point)

4. Story Writing

10 Marks

There lived a cricket and an ant. They were good friends. The cricket was silly but the ant was wise

Title - 1 Mark Content - 4 Marks Expression - 5 Marks

- -coherence, relevance of ideas -21/2 marks
- -accuracy, appropriate words and correct spellings -2½ marks

Suggested value points: (The beginning of the story is given in the question)

Or

A rich man arranged a great feast ---- the occasion, his son's marriage----- a fisherman brought five big fish ----- gatekeeper allowed him to enter on the condition to share half of the reward ------ fisherman asked for hundred lashes on his back as a reward ------ the rich man surprised, came to know the cause ----- dismissed the gatekeeper.

Title - 1 Mark
Content - 4 Marks
Expression - 5 Marks

- -coherence relevance of ideas 21/2 marks
- -accuracy, appropriate words and correct spelling 2½ marks

Suggested Value points: Hints/Lines given in the question paper can be used anywhere in the story

y and appropriat	ely 1 X 4 = 4 Marks	
•	ely 1 X 4 = 4 Marks Correction	
(a)in (b) on (c) an (d) much	of at the most/many	
etically coherent	and complete 1 X 4 = 4 Marks	
Section - C (Literature: Text Books - 30 marks) 8. Read the extract given below and answer the questions that follow: 1 X 4 = 4 Marks Objective: To test local and global understanding of the literary text Marking: One mark for each correct answer		
for her	·	
	y and appropriate rect answer) Error (a)in (b) on (c) an (d) much ctically coherent mpetition. C ks - 30 marks) uestions that following of the literary	

OR

(a) Who is Ausable?

Ans. (i) A secret agent

(b) Why was Ausable angry with the management?

Ans. (iii) The balcony was a nuisance

(c) Was there a balcony with the room? Yes/No.

Ans. No

(d) Ausable was playing a _____ on his visitor.

Ans. prank / trick

- 9. Answer any five of the following questions in 30 40 words each 2 x 5=10 Marks Objective: To test local and global comprehension, themes and ideas of the text Marking: 2 marks for each correct answer (Any five)
 - Content 1 mark
 - Expression 1 mark
- (a) Did the letter reach God? Why did the postmaster send a reply to Lencho?

 Answer: No. Postmaster sent a reply to Lencho so that his faith in God would not get shaken.
- (b) What does Mandela refer to as 'an extraordinary human disaster'?

 Ans. The practice of Apartheid in South Africa / the Blacks suffered racial discrimination / bondage of poverty / deprivation suffering oppression and brutality.
- (c) What is the central idea of the poem, 'Animals'?

Ans.: The poet regrets / human beings no longer possess the qualities of empathy / satisfaction / being self-contained / which the animals possess / praises animals for being better than human beings / possessing all such qualities that humans lack / have forgotten.

(d) Why does Anil not hand Hari Singh over to the police?

Answer: Anil empathizes with Hari / gives Hari a second chance to become a better person.

(e) Why did Ebright lose interest in tagging butterflies?

Answer: As it was a tedious work/ did not receive much feedback / only two of his butterflies were recaptured.

(f) Why did Bholi not marry Bishamber?

Answer: Bishamber asked for Rs 5000/- / humiliated Bholi's father / Bholi refused to get married to a greedy / mean man and a coward / she was self-respecting and a dignified girl.

10. How did the Buddha make Kisa Gotami realise the reality of death?8 MarksObjective: To test local and global comprehension, themes and ideas in the text.

Marking: Content- 4 marks
Fluency-2 marks

Grammatical Accuracy- 2 marks

Value points: (Minimum four points)

The Buddha asked Gotami for a handful of mustard seeds / house where no one had lost any dear one / Gotami followed his advice / found no house like that / death is inevitable / truth of life / no one is immortal / surrender all selfishness / wise to accept the fact of death and not grieve.

(Any other relevant point)

OR

Valli was a mature girl and ahead of her age." Justify the statement with instances from the text.

8 Marks

Objective: To test local and global comprehension, themes and ideas in the text.

Marking: Content- 4 marks
Fluency- 2 marks

Grammatical Accuracy- 2 marks

Value points: (Minimum four points)

Valli a mature, intelligent girl / different from other children of her age / found joy in unusual experiences / started collecting every stray coin / she collected money for a bus ride sacrificing all her temptation (peppermints, toys, balloons)- acted as a good planner / resolutely, stifled a strong desire to ride on the merry-go-round / executed her plan to realize her dream / she was confident – rode alone, didn't get off the bus. sensitive – moved by the incident of the dead cow.

(Any other relevant point)

11. Mme Forestier proved to be a true friend of the Loisels. Elaborate. 8 Marks

Objective: To test knowledge and appreciation of the text.

Marking: Content- 4 marks

Fluency- 2 marks

Grammatical Accuracy- 2 marks

Value points: (Minimum four points)

Mme Forestier a true friend to the Loisels / Affluent, generous and helpful / Matilda's desire to wear a necklace to the party / Forestier loved Matilda a lot / opened up the entire array of jewels for Matilda to choose from / Mme Forestier took pity when she learnt about the lost necklace – like an honest friend didn't conceal the truth – told

about the necklace being an imitation/artificial / was concerned about the misery Matilda had to endure.

(Any other relevant point)

OR

Discoveries of science can be used for the welfare of mankind as well as for its destruction. How is this applicable to Griffin's scientific discovery? Explain giving examples from the text.

Objective: To test knowledge and appreciation of the text.

Marking: Content- 4 marks
Fluency- 2 marks
Grammatical Accuracy- 2 marks

Value points: (Minimum four points)

Griffin a brilliant, talented scientist / could use his discoveries to serve mankind / discovered a drug for invisibility / a brilliant scientist - lawless - revengeful- set the house of his landlord on fire / himself became invisible / indulged in childish pranks / took shelter in London store / gave himself the pleasure of feeding and clothing himself- opened boxes, wrappers, wore warm clothes / robbed the theatrical company / committed burglary in the clergyman's house / when the policeman tried to get hold of him, hit him and disappeared.

(Any other relevant point)
